Onze school werd gesticht in 1912. Hij werd naast de Bonifatiuskerk gebouwd en telde 6 lokalen, verdeeld over twee verdiepingen. Later werden er nog twee bijgebouwd. Het was toen de meisjesschool van Lichtenvoorde. Het onderwijs werd verzorgd door de zustersFranciscanessen van St.-Lucia uit Rotterdam. De leerlingen kwamen uit heel Lichtenvoorde en ook uit de buurtschap Lievelde. Bijna alle leerlingen hadden een bonte schort aan en droegen klompen. De klompen moesten op de gang gezet worden, voordat men het lokaal binnen ging. ’s Morgens om half negen was er een H.Mis in de kerk en daarna begon de school. Het schoolplein had een rechtstreekse verbinding met de kerk. Het eerste hoofd van de St.-Jozefschool was zuster Kostka. Zij was een statige, forse dame, maar had heel wat te stellen met de Lichtenvoordse meisjes, want ze was vaak overwerkt. De meisjes van toen waren echte “lieverdjes”. Zowel in de school als op weg naar school haalden ze allerlei kattenkwaad uit. Als ze naar huis gingen, goten ze bijvoorbeeld de klompen van de bezoekers van notaris Hesselink vol water. Ook bij het Steenkamphuusken (een huisje midden op de weg tussen Weeber en Buynink) was het geregeld raak. De wc van dit huisje was een klein hokje, dat apart van het huis stond. Als de meisjes merkten, dat er iemand in was, barricardeerden ze de deur, zodat de persoon die er op zat, er allen met veel moeite uit kon komen. Als hoofd van de school had zuster Kostka veel contact met de heer Brus, die hoofd van de jongensschool was en ………. vrijgezel. Er werd meer gepraat dan over de school alleen, want op een dag zei zuster Kostka tegen mijnheer Brus, dat de week daarop haar jongste zusje haar zou bezoeken. Hij moest maar eens komen kijken. En het klikte! Zo werd zuster Kostka de schoonzus van meneer Brus. Vaak gingen er boodschappen van zuster Kostka naar mijnheer Brus. Om de kosten van een enveloppe te besparen werd het briefje op een ingenieuze wijze opgevouwen. Maar het was niet ingewikkeld genoeg, want de leerlingen, die het briefje bij mijnheer Brus moesten bezorgen, konden het openmaken en op dezelfde manier weer dichtvouwen. Bovenaan het briefje lazen ze dan:”Beste Hendrik”. Nou daar snapten ze niets van. Na 12 jaar de St.-Jozefschool te hebben geleid, keerde ze oververmoeid terug naar Rotterdam.
In de oorlogswinter eind 1944 moesten Duitse troepen door het terugtrekken van het leger onderdak in Lichtenvoorde zoeken. Alle scholen in Lichtenvoorde werden daarom geannexeerd. De kinderen konden door deze situatie niet naar school. Na verloop van tijd werd er een oplossing gezocht om het onderwijs in Lichtenvoorde te hervatten. Er werd ruimte gevonden in de bakkerij van Albers in de Rentenierstraat en in café Kruip in de Rapenburgsestraat. Het was wel improviseren, maar het lukte. De school werd later gebruikt als opvangcentrum voor mensen, die uit de kampen kwamen. Vrijwilligers uit Lichtenvoorde hielpen hier bij de bestrijding van schurft en luis.
De jaren vijftig, zestig en zeventig:
De school had veel te weinig speelruimte, zodat ook het kerkplein benut werd als speelplaats. Twee leerkrachten surveilleerden op het trottoir en hielden daarbij angstvallig de kinderen in de gaten. Met het toenemen van het verkeer werd dit veel te gevaarlijk. De speelplaats werd daarom uitgebreid met een stuk van de kloostertuin. De school was nog helemaal verweven met het rijke Roomse leven. Iedere eerste vrijdag van de maand was er een H.Hart-hulde rond het beeld op het kerkplein. Allerheiligen, Allerzielen, Sacramentsdag, H.Hartfeest, St.-Jozef en St.-Franciscus werden nog gevierd en de leerlingen hadden dan vrij van school. In de meimaand (Mariamaand) werd het Mariabeeld door de kinderen uitbundig versierd met zelfgeplukte bloemen. Als voorbereiding op de Eerste en Plechtige Heilige Communie kwamen de jongens van de Jorisschool met meester Koperberg samen de liedjes voor deze feestelijke diensten inoefenen op de St.-Jozefschool. Dat was natuurlijk een onwennig gedoe met “stoere” jongens en giechelende meiden. Een feestelijke gebeurtenis was ook het schoolreisje; perfect georganiseerd door de Nederlandse Spoorwegen. In een speciale trein ging het met zo’n vijfhonderd kinderen naar bijv. Artis, Schiphol of naar ’t IJ. Tot grote hilariteit viel hier bij het overstappen van het ene naar het andere bootje zuster Reineria in het water. Ze was tot over haar middel nat. Dit was natuurlijk voor de leerlingen een onvergetelijke gebeurtenis: een zuster in vol ornaat die kletsnat uit het water gevist werd. Het schoolzwemmen werd ook opgestart. Dit vond plaats in het buitenbad aan de Vragenderweg. Men ging daar op de fiets naar toe. In 1965 werd de school gemengd. Sinds 1977 is de school gehuisvest aan de Schatbergstraat. De oude school is afgebroken. Een gedeelte van het perceel werd gebruikt voor de bouw van Antoniushove. In 1985 fuseerden de kleuterscholen met de lagere scholen. Wij vormden samen met De Speeldoos de nieuwe basisschool.
OVERZICHTEN VAN HOOFDEN.
1912 – 1924 Zr. Kostka
1924 – 1926 Zr. Rosaria
1926 – 1931 Zr. Rosalie
1931 – 1946 Zr. Hedwiges
1946 – 1950 Zr. Everarda
1950 – 1956 Zr. Reineria
1956 – 1963 Zr. Theodora
1963 – 1979 Zr. Devota
1979 – 2013 Geert Menting
2013 – ……. Annelies Duin